Ghosting, ik probeer het zelf niet te doen en ik denk ook niet dat het bij mij gebeurt. In ieder geval niet in die zin dat ik mensen die mij willen bereiken gewoon volledig negeer.
Ik heb te maken met ghosting bij sollicitanten die op gesprek mogen of zelfs al in een verder stadium in de sollicitatieprocedure zitten. De afspraak is ingepland; "wat fijn dank je wel", " ik heb er zin in" om vervolgens nooit meer ergens op te reageren. Leuke mensen dacht ik zelf. Een appje met "joh ik heb eigenlijk al iets anders gevonden" wordt door iedereen best begrepen en zeer gewaardeerd! Even goede vrienden! Een zeer kort bericht van "nee" wordt zelfs gewaardeerd. Frustrerend..
Ik ben er eens ingedoken en het komt dus echt heel vaak voor! maar waarom en hoe lossen we dit op? juist in deze tijd van makkelijk communiceren. Een appje is toch zo gemaakt?
Wat is Ghosting?
Ghosting bij solliciteren houdt in dat één van de partijen – vaak zonder waarschuwing of verklaring – abrupt stopt met communiceren.
Dit kan op verschillende momenten in het sollicitatieproces gebeuren:
Waarom gebeurt Ghosting?
Ghosting is een symptoom van een drukke, vaak onpersoonlijke arbeidsmarkt. Hier zijn enkele redenen waarom ghosting kan plaatsvinden:
De Impact van ghosting
Ghosting heeft negatieve gevolgen voor beide partijen. Voor sollicitanten kan het zeer frustrerend zijn om geen antwoord te krijgen na een sollicitatiegesprek. Het laat hen in onzekerheid, wat leidt tot stress en mogelijke vertraging in hun werkzoekproces. Voor werkgevers kan ghosting leiden tot gemiste kansen en een slechte reputatie, vooral als kandidaten negatieve ervaringen delen op sociale media of beoordelingssites.
Hoe Ghosting te Voorkomen?
Het voorkomen van ghosting vereist inspanning en communicatie van beide kanten:
Voor Werkgevers:
Voor Sollicitanten:
Dus:
Zowel werkgevers als sollicitanten hebben een verantwoordelijkheid om ghosting te vermijden door duidelijke, eerlijke en respectvolle communicatie. Uiteindelijk zorgt dit niet alleen voor een betere sollicitatie-ervaring, maar draagt het ook bij aan een gezondere, respectvollere arbeidsmarkt.